Wat is Wft Certificering

Een financieel adviseur die Wft gecertificeerd is door SVC Compliance heeft een uitgebreid onderzoek doorlopen. Dit onderzoek begint met het invullen van een vragenlijst, waarbij diverse zaken moeten worden aangetoond. Denk aan diploma's en procedures. Vervolgens vindt er een bedrijfsbezoek plaats, waarbij deze vragenlijst wordt doorgenomen en aanvullend onderzoek wordt gedaan. Daarna worden een aantal adviesdossier beoordeeld. Hierbij worden door de onderzoeker die dossiers uitgezocht waarvan, wij op basis van onze ervaring, weten dat deze het meest complex zijn.

De controle van de adviesdossiers is het belangrijkste onderdeel van ons onderzoek. Wij letten hierbij vooral op de volgende onderdelen:

  • is de klant vooraf geïnformeerd over de dienstverlening en de kosten hiervan?
  • zijn alle belangrijke gegevens van de klant opgevraagd;
  • heeft de adviseur een goede analyse gemaakt van de (financiële) risico's die gepaard gaan met de aanschaf van het financiële product of de financiële dienst;
  • heeft de adviseur een goede vergelijking gemaakt van financiële producten die passen bij de klant;
  • heeft de adviseur een passend en goed onderbouwd advies verstrekt? Het advies moet zo zijn opgesteld dat de klant begrijpt waarom een bepaalt financieel product wordt geadviseerd;
  • heeft de adviseur je voldoende tijd gegeven om na te denken over het advies;
  • heeft de adviseur gecontroleerd of het financiële product dat uiteindelijk is afgegeven klopt met hetgeen is aangevraagd;
  • heeft de adviseur afspraken met je gemaakt over zijn werkzaamheden tijdens de looptijd van het financiële product (doorlopende dienstverlening).

Sterren
Als de financieel adviseur op alle onderdelen minimaal aan de eisen voldoet die de Wet op het financieel toezicht hieraan stelt, dan wordt door SVC Compliance een Wft Certificaat afgegeven met drie sterren.

Op sommige onderdelen, zoals vakbekwaamheid, duidelijkheid van het advies en helderheid over de dienstverlening is voor de financieel adviseur mogelijk om een hogere score (vier of vijf sterren) te halen. Dit betekent dat zijn dienstverlening op een hoger niveau ligt dan de wettelijke eisen.

Je herkent een Wft gecertificeerd kantoor aan onderstaande raamsticker.
Raamsticker Advieskwaliteit Oké

Een Wft gecertificeerd kantoor zoeken doe je hier.